Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE
Skip Navigation LinksSTORMWARE > Podpora > Účtovný a daňový servis > Novela zákona o dani z príjmov, ktorá bude účinná...
Účtovný a daňový servis

Novela zákona o dani z príjmov, ktorá bude účinná od 01.01.2016 – I. časť

Ing. Martina Zabáková, daňová poradkyňa / 13. 10. 2015

Ako každý rok, aj tento rok NR SR dňa 22.09.2015 schválila Novelu Zákona o dani z príjmov, ktorá prinesie so sebou zmeny v zdaňovaní príjmov fyzických a právnických osôb. Účinnosť novely je od 01. 01. 2016, prinášame Vám však prvú časť zmien, ktoré majú byť zohľadnené pri podávaní daňového priznania po 31. 12. 2015, to zn. aj za rok 2015:

1. Odpisy pri prenajímanom majetku
Pri uplatňovaní daňových odpisov prenajímaného hmotného majetku do daňových výdavkov podľa § 19 ods. 3 písm. a) Zákona o dani z príjmov sa bude zohľadňovať aj rozsah a doba prenájmu.
Príklad: Spoločnosť vlastní osobné auto, ktorého obstarávacia cena je 20 tisíc eur, jeho ročný odpis je 5 tisíc eur. Auto sa prenajíma iba 6 mesiacov. Pri zostavovaní daňového priznania sa bude porovnávať prepočítaná suma daňového odpisu vo výške 2 500 eur (5 000/12 x 6) s príjmami z prenájmu.
Novela zároveň upravuje aj postup pri uplatnení zvyšnej časti odpisu do daňových výdavkov po ukončení prenájmu.

2. Daňové výdavky po zaplatení
Výdavky (náklady) na poradenské a právne služby sa zahŕňajú do základu dane až po zaplatení. Zo súčasného znenia zákona vyplýva, že ide o akékoľvek služby, ktoré majú charakter poradenstva. Dochádza k spresneniu definície poradenských služieb. Ide o služby, ktoré je možné zaradiť do kódu Klasifikácie produktov 69.1 a 69.2, t.j. služby finančného auditu, kontroly účtov, zostavovania účtovnej závierky, účtovnej evidencie, mzdové služby, ostatné účtovné služby, poradenstvo a príprava v oblasti daní právnických a fyzických osôb, služby v oblasti platobnej neschopnosti a konkurzné správcovstvo.

Zároveň sa zavádza peňažný limit pre výdavky (náklady) na získanie noriem a certifikátov. Ak ich cena nepresiahne 2 400 eur, tak ich zahrňovanie do základu dane sa nebude časovo rozlišovať. Pre tie normy, certifikáty, ktoré presiahnu túto hodnotu, budú platiť súčasné ustanovenia zákona, t.j. že sa zahŕňajú do základu dane rovnomerne počas doby ich platnosti, najviac počas 36 mesiacov, počnúc mesiacom, v ktorom došlo k ich zaplateniu.

3. Záväzky po splatnosti
V prípade potvrdenia reštrukturalizačného plánu súdom si daňovník zníži základ dane o sumu záväzku, o ktorú v minulosti základ dane zvyšoval, a to v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom došlo k potvrdeniu reštrukturalizačného plánu súdom. Pokiaľ ide o zahrňovanie neuhradených záväzkov do základu dane, tento postup sa neuplatní na záväzky, ktoré sú obsiahnuté v reštrukturalizačnom pláne potvrdenom súdom. Podmienky úpravy základu dane pri ostatných záväzkoch zostali bez zmeny. Daňovníci, na ktorých bol vyhlásený konkurz, budú znižovať základ dane o sumu záväzku, o ktorý v minulosti zvyšovali základ dane, a to v ukončenom zdaňovacom období, ktoré predchádza dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu.

4. Výnimka z daňovej licencie
Z platenia daňovej licencie boli vylúčené:
a) Pozemkové spoločenstvá, ak dosahujú len príjmy z vykonávania poľnohospodárskej prvovýroby a s ňou súvisiaceho spracovania alebo úpravy poľnohospodárskych produktov alebo z hospodárenia v lesoch a na vodných plochách, pričom ich ročný obrat nemôže prevýšiť 10 tisíc eur.
b) Spoločnosti (napr. s.r.o.) počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom bol podaný návrh na zrušenie spoločnosti bez likvidácie. Neplatí to však pre prípady, keď sa spoločnosť zrušuje bez likvidácie a imanie prechádza na právneho nástupcu alebo ak spoločnosť vezme späť návrh na zrušenie bez likvidácie alebo súd pred vydaním rozhodnutia o zrušení spoločnosti zistí, že spoločnosť má obchodný majetok a nariadi jej likvidáciu.

5. Tvorba opravnej položky a odpis príslušenstva pohľadávky ako daňový výdavok
K príslušenstvu pohľadávky (úroky, úroky z omeškania, poplatok z omeškania a náklady spojené s uplatnením pohľadávky) bude možné tvoriť opravnú položku v prípade, ak boli zahrnuté do zdaniteľných príjmov, je riziko, že ich dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí a od splatnosti pohľadávky, ku ktorej sa príslušenstvo viaže uplynula doba dlhšia ako 1 080 dní. Opravnú položku bude možné vytvoriť do výšky 100 % hodnoty príslušenstva alebo jeho neuhradenej časti. Ak je možné k príslušenstvu pohľadávky tvoriť opravnú položku, bude ho možné aj odpísať. Obdobne sa bude postupovať aj pri odpise postúpenej pohľadávky a jej príslušenstva.

Pokračovanie Vám prinesieme v budúcom článku.

Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk