Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE
Skip Navigation LinksSTORMWARE > Podpora > Účtovný a daňový servis > Registrácia podľa § 7a Zákona o DPH a povinnosť pl...
Účtovný a daňový servis

Registrácia podľa § 7a Zákona o DPH a povinnosť platiť DPH podľa § 69 ods. 3 Zákona o DPH

Ing. Martina Zabáková, daňová poradkyňa / 12. 6. 2017

V článku si dovoľujeme pripomenúť podnikateľom, spoločnostiam, ktoré sa považujú podľa aktuálneho znenia § 3 Zákona č. 222/2004 Z.z. o DPH za zdaniteľnú osobu na možnú povinnosť platenia DPH podľa § 69 ods. 3 Zákona o DPH, aj keď nie sú platiteľmi DPH. Podľa uvedeného ustanovenia má povinnosť každá zdaniteľná osoba a právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná pre daň podľa § 7 zákona, platiť DPH pri službe dodanej zahraničnou osobou z iného členského štátu alebo zahraničnou osobou z tretieho štátu, ak je miesto dodania služby podľa § 15 ods. 1 Zákona o DPH v tuzemsku. Ide napríklad o situáciu, keď dodávateľ -  spoločnosť z iného členského štátu EU alebo mimo EU poskytne takú službu slovenskému podnikateľovi (slovenskej spoločnosti), ktorej miesto dodania sa určuje podľa sídla odberateľa, t.j. miesto dodania je na Slovensku.  V tomto prípade dodávateľ fakturuje slovenskému odberateľovi uvedené služby bez DPH a slovenský odberateľ  je povinný DPH priznať a zaplatiť slovenskému správcovi dane = Daňovému úradu. Zároveň slovenskému odberateľovi vzniká povinnosť podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred prijatím takejto služby podľa § 7a. Táto povinnosť sa na neho nevzťahuje v prípade, ak už je registrovaný podľa § 7. Daňový úrad je povinný odberateľa zaregistrovať, vydať mu osvedčenie o registrácii pre daň a prideliť mu identifikačné číslo pre daň najneskôr do 7 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu pre daň. Dovoľujeme si upozorniť, že touto registráciou sa odberateľ nestáva „klasickým“ platiteľom DPH, to zn., nebude uplatňovať DPH na jeho uskutočnených zdaniteľných plneniach a zároveň mu nevzniká nárok na odpočítanie DPH, vystupuje iba ako osoba registrovaná pre daň vo vzťahu k zahraničným zdaniteľným osobám. V dôsledku toho, že slovenský platiteľ DPH je povinný platiť DPH tak je zároveň aj povinný podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť a v tej istej lehote zaplatiť aj daň. V prípade ak daň nie je viac ako 5 EUR, tak daňové priznanie je potrebné podať, ale daň sa platiť nemusí.

Príklad:

Slovenská spoločnosť Sro1, ktorá nedosiahla obrat pre registráciu za platiteľa DPH v tuzemsku poskytuje právne služby na území SR. Objedná si u českého podnikateľa softvérové služby. Pred dodaním služby má slovenská spoločnosť Sro1 povinnosť registrácie na slovenskom daňovom úrade ako zdaniteľná osoba podľa § 7a a následne po registrácii uvedie svojmu českému dodávateľovi pridelené slovenské IČ DPH. Český dodávateľ vystaví faktúru za služby bez českej DPH a slovenská spoločnosť Sro1 je povinná podať daňové priznanie a odviesť slovenskú DPH. V prípade ak by si slovenská spoločnosť nesplnila povinnosť registrácie, tak český dodávateľ určí miesto dodania služby podľa § 15 ods. 2 Zákona o DPH t.j. miesto dodania sa určí podľa jeho sídla  - Česká Republika a vyfakturuje služby s českou DPH. Ak sa pri daňovej kontrole zistí, že slovenská spoločnosť Sro1 prijala službu od podnikateľa usadeného v inom členskom štáte, slovenská spoločnosť Sro1 bude musieť zaplatiť aj slovenskú DPH, t.j. prijatie služby bude zdanené dvakrát, aj na Slovensku aj v Českej Republike.

Záverom si dovoľujeme pripomenúť, že uvedené platí aj opačne – t.j. v prípadoch, ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava a dodá službu, pri ktorej miesto dodania je podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby (neplatí, ak už je registrovaná podľa § 7 Zákona o DPH).

Príklad:

Slovenský podnikateľ Po1, ktorý nedosiahol obrat pre registráciu za platiteľa DPH poskytuje ekonomické služby. V júli 2017 má poskytnúť tieto služby spoločnosti, ktorá má sídlo v Rakúsku. Podnikateľ by sa mal pred dodaním tejto služby registrovať pre DPH podľa § 7a, t.j. musí podať žiadosť o registráciu daňovému úradu v SR, ktorý mu vydá osvedčenie a pridelí mu IČ DPH. Faktúra za služby bude vystavená bez slovenskej DPH, faktúra zároveň musí obsahovať IČ DPH rakúskej spoločnosti. Rakúska spoločnosť uplatní na prijatú službu rakúsku DPH. Slovenský podnikateľ je povinný uviesť dodanie služby v súhrnnom výkaze, ktorý je povinný podať do 25. dňa nasledujúceho mesiaca po uplynutí kalendárneho štvrťroka, v ktorom došlo k dodaniu služby.

Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk