Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE
Skip Navigation LinksSTORMWARE > Podpora > Účtovný a daňový servis > Uplatnenie daňovej straty z predchádzajúcich zdaňo...
Účtovný a daňový servis

Uplatnenie daňovej straty z predchádzajúcich zdaňovacích období v daňovom priznaní právnickej osoby za rok 2016

Ing. Martina Zabáková, daňová poradkyňa / 22. 2. 2017

Daňovník - právnická osoba so zdaňovacím obdobím kalendárny rok si môže uplatniť odpočet daňovej straty podľa § 30 Zákona o dani z príjmov rovnomerne počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná.

V daňovom priznaní k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roka 2016 si môže daňovník uplatniť odpočet daňových strát v tabuľke D tlačiva nasledovne:

  1. 1/4 zo súčtu neuplatnených daňových strát vykázaných za zdaňovacie obdobia ukončené v rokoch 2010 až 2013,
  2. 1/4 neuplatnenej daňovej straty vykázanej za zdaňovacie obdobie 2014,
  3. 1/4 neuplatnenej daňovej straty vykázanej za zdaňovacie obdobie 2015.

Odpočet daňovej straty si uplatňuje daňovník prostredníctvom tabuľky D – Evidencia a odpočet straty (k r. 410) uvedenej v II. časti tlačiva daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby. Daňovú stratu je možné uplatniť iba do výšky základu dane za zdaňovacie obdobie roku 2016.

Bežný daňovník (t.j. ten, ktorý si neuplatňuje nárok na daňový úver alebo nárok na úľavu na dani) vypĺňa stĺpce 4 až 7 tejto tabuľky nasledovne:

V stĺpci 4 na riadku 1 uvádza celkovú výška neuplatnených daňových strát vykázaných spolu za zdaňovacie obdobia ukončené v rokoch 2010 až 2013, t. j. zostatok neodpočítaných daňových strát za tieto zdaňovacie obdobia podľa stavu k 1.1.2014.

V stĺpci 4 na riadku 2 sa uvádza časť z daňových strát vykázaných za zdaňovacie obdobia ukončené v rokoch 2010 až 2013, ktorá je skutočne odpočítavaná od základu dane v príslušnom zdaňovacom období. Jej výška však nesmie presiahnuť 1 zo sumy uvedenej na riadku 1.

V stĺpci 4 na riadku 3 sa uvádza zostávajúca časť daňových strát, ktorú je možné odpočítať v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach.

V stĺpcoch 5 a 6 na riadku 1 sa uvádza celková výška daňovej straty vykázanej za príslušné zdaňovacie obdobie ukončené najskôr v kalendárnom roku 2014.

Daňové straty sa vypĺňajú od najstaršej vykázanej daňovej straty po najnovšiu.

V stĺpcoch 5 a 6 na riadku 2 sa uvedie suma daňovej straty, ktorú daňovník odpočíta od základu dane v príslušnom zdaňovacom období. Jej výška však nesmie presiahnuť 1 zo sumy uvedenej na riadku 1. V stĺpcoch 5 a 6 na riadku 3 uvádza daňovník zostatok daňovej straty, ktorú môže odpočítať v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach t. j. vykázanú daňovú stratu zníženú o príslušnú 1 za každé zdaňovacie obdobie možného odpočtu bez ohľadu na skutočne odpočítanú výšku daňovej straty.

V stĺpci 7 na riadku 2 sa uvádza súčet súm z riadku 2 v stĺpcoch 1 až 6 (tento súčet sa uvedie aj na riadku 410 priznania).

Na riadku 3 sa uvádza súčet súm z riadku 3 v stĺpcoch 1 až 6.

Daňovník uplatňujúci odpočet daňovej straty v stĺpci 4 nevypĺňa polia zdaňovacieho obdobia, za ktoré bola vykázaná daňová strata „od – do“, keďže odpočet daňovej straty sa uplatňuje zo súčtu daňových strát vykázaných v rôznych obdobiach (2010-2013). V stĺpci 5 a 6 daňovník vyplní polia zdaňovacieho obdobia, za ktoré bola vykázaná daňová strata „od-do“ (rok 2014 a 2015). 

Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk