Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE
Skip Navigation LinksSTORMWARE > Podpora > Účtovný a daňový servis > Závislé osoby a transferové oceňovanie od 01.01.20...
Účtovný a daňový servis

Závislé osoby a transferové oceňovanie od 01.01.2017

Ing. Martina Zabáková, daňová poradkyňa / 25. 4. 2017

Transferové oceňovanie predstavuje spôsob tvorby cien transakcií medzi závislými (prepojenými) osobami. Tento spôsob tvorby cien je súčasťou tzv. transferovej dokumentácie. Jej účelom pre správcu dane je zdokladovanie, že transakcie medzi závislými osobami boli uskutočnené s cenami na základe princípu nezávislého vzťahu, t.j. neboli umelo vytvorené za účelom zníženia základu dane alebo zvýšenia daňovej straty. 

Transferové oceňovanie sa dotýka všetkých spoločností, ktoré uskutočňujú tzv. kontrolované transakcie s inou spoločnosťou s ktorou sú buď personálne, ekonomicky alebo inak prepojené, t.j. transakcia sa uskutočňuje so závislou osobou. V prípade ak sa tieto transakcie neuskutočňujú na princípe nezávislého vzťahu vzniká povinnosť spoločnostiam upraviť základ dane o vzniknutý rozdiel. Zákonne túto problematiku rieši niekoľko ustanovení Zákona o dani príjmov. Jedným z týchto ustanovení je aj § 2 písm. n) až r), ktorý definuje závislú osobu. Závislá osoba je blízka osoba, alebo ekonomicky, personálne alebo inak prepojená osoba. Rozlišujeme medzi tuzemskými závislými osobami a zahraničnými závislými osobami. Ekonomické, personálne alebo iné prepojenie je priamo definované v zákone. Pri určovaní, kto je blízka osoba sa zákon o dani z príjmov odvoláva na definíciu blízkych osôb podľa § 116 a 117 Zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov, podľa ktorého je blízkou osobou príbuzný v priamom rade (rodičia, starí rodičia, prastarí rodičia, deti, vnúčatá a pravnúčatá), súrodenec a manžel. Za blízke osoby sa pokladajú aj iné osoby v rodinnom alebo obdobnom pomere, ak by ujmu, ktorú by utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu, napr. vzťah medzi druhom a družkou. Na základe tejto definície závislými osobami môžu byť na základe vzťahu blízkych osôb iba fyzické osoby a to vtedy ak vykonávajú podnikateľskú činnosť, napr. manžel je živnostník a manželka je SZČO a v rámci svojho podnikania uskutočnia navzájom kontrolovanú transakciu tak sú závislými osobami.

Pod ekonomickým a personálnym prepojením sa rozumie podľa § 2 písm. o) Zákona o dani z príjmov:

  • účasť osoby na majetku, kontrole alebo vedení inej osoby alebo
  • vzájomný vzťah medzi osobami, ktoré sú pod kontrolou alebo vedením tej istej osoby alebo jej blízkej osoby alebo
  • vzájomný vzťah medzi osobami, v ktorých má táto osoba alebo jej blízka osoba priamy alebo nepriamy majetkový podiel.

O ekonomické a personálne prepojenie ide napr. v týchto prípadoch: vzťah spoločníka a jeho firmy; vzťah konateľa a firmy, v ktorej mene koná; vzťah firiem, ktoré majú rovnakého konateľa alebo spoločníka; vzťah firiem, v ktorej je konateľom (spoločníkom) manžel a v druhej firme je konateľom (spoločníkom) manželka; vzťah firiem, v ktorej je konateľom (spoločníkom) rodič a v druhej firme je konateľom (spoločníkom) jeho dieťa.

Pri personálnom prepojení nastala od roku 2017 zmena v tom, že účasť na vedení sa neposudzuje už iba vo vzťahu k podnikateľským subjektom ale aj vo vzťahu k nepodnikateľským subjektom, t.j. personálne prepojenie vzniká aj medzi predsedom občianskeho združenia a občianskym združením.

Dovoľujeme si upozorniť aj na zmenu v definícii iného prepojenia. Pod iným prepojením sa rozumie právny vzťah alebo iný obdobný vzťah vytvorený predovšetkým na účel zníženia základu dane alebo zvýšenia daňovej straty. Zmena nastala v tom, že pôvodne sa iné prepojenie týkalo iba obchodného vzťahu, v súčasnosti môže vznikať na základe akéhokoľvek právneho alebo jemu obdobnému vzťahu. Znakmi iného prepojenie môžu byť výrazné neprimerané podmienky transakcií alebo transakcie bez ekonomického opodstatnenia, ktorých cieľom je účelné zníženie základu dane alebo zvýšenie daňovej straty.  

Nadväzujúc na to, je v Zákone o dani z príjmov definovaná aj kontrolovaná transakcia – ide o právny vzťah alebo iný obdobný vzťah medzi dvomi alebo viacerými závislými osobami podľa písmen n) a r), pričom aspoň jedna z osôb je daňovník s príjmami podľa § 6 alebo právnická osoba, ktorá dosahuje zdaniteľný príjem (výnos) z činnosti alebo z nakladania s majetkom, pričom za kontrolovanú transakciu sa nepovažuje prenájom, z ktorého plynú príjmy podľa § 6 ods. 3, ak ide o nehnuteľnosť nezaradenú do obchodného majetku, a nájomcom je fyzická osoba, ktorá túto nehnuteľnosť využíva na osobné účely.

Znamená to, že ak závislé osoby uskutočňujú medzi sebou kontrolované transakcie tak sa na nich vzťahuje povinnosť vedenia transferovej dokumentácie a prípadnej úpravy základu dane ako bolo uvedené vyššie.

Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk