Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE
Skip Navigation LinksSTORMWARE > Podpora > Účtovný a daňový servis > Zníženie sadzby DPH na 10 % na vybrané druhy tovar...
Účtovný a daňový servis

Zníženie sadzby DPH na 10 % na vybrané druhy tovarov

Ing. Ivana Jackaninová, daňová poradkyňa / 8. 10. 2019

Dňa 4. októbra 2019 boli prezidentkou podpísané dve vládne novely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH), ktorými sa zavádza: 

  • zníženie sadzby DPH na úroveň 10 % na vybrané druhy potravín,
  • zníženie sadzby DPH na úroveň 10 % na noviny, časopisy a periodiká vychádzajúce najmenej štyrikrát týždenne.

Znížená sadzba DPH na úroveň 10 %  sa rozšíri na ďalšie vybrané druhy potravín. Bude uplatňovať na zdravé mliečne výrobky (cmar, kyslé mlieko a smotana, jogurt, kefír), syry a tvaroh len z ovčej bryndze, prírodný med, čerstvé pečivo, sladké pečivo, koláče a ostatné pekárske výrobky, zdravé ovocné a zeleninové šťavy, prevažnú časť kategórie ovocia a zeleniny mierneho pásma (zemiaky, rajčiaky, cibuľa, šalotka, cesnak, pór, kapusta, karfiol, kaleráb, kel, hlávkový šalát, čakanka, uhorky, strukoviny, jablká, hrušky). 


Znížená sadzba DPH na úroveň 10 % sa bude uplatňovať na noviny, časopisy a periodiká, tiež ilustrované alebo obsahujúce reklamný materiál vychádzajúce najmenej štyrikrát týždenne. Znížená sadzba dane sa neuplatní na noviny, časopisy a periodiká, tiež ilustrované alebo obsahujúce reklamný materiál, v ktorých reklama a inzercia predstavujú jednotlivo alebo spolu viac ako 50 % celkového obsahu výrobku. Rovnako sa znížená sadzba dane neuplatní na noviny, časopisy a periodiká, tiež ilustrované alebo obsahujúce reklamný materiál, v ktorých erotický obsah predstavuje jednotlivo alebo spolu viac ako 10 % celkového obsahu výrobku. 


Novely zákona o DPH nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2020.
 

Zdroj: info@atc.sk, tel: +421 2 50 22 94 11, web: www.atc.sk