Využite nový Účet POHODA pre bezpečnejšie a pohodlnejšie jednotné prihlasovanie k službám a aplikáciam STORMWARE

Otázky a odpovede pre Osobné údaje



Nasledujúce odpovede sú poskytované len ako všeobecné informácie, nepredstavujú právne poradenstvo a nie sú zamýšľané ako právne záväzné vyjadrenia.

otázka

Môžu návštevníci webu zakázať jeho prevádzkovateľovi zber konkrétnych osobných údajov?

odpověď

Nikto by nemal zbierať osobné údaje bez právneho základu. Je na dotknutej osobe, či poskytne osobné údaje a na aký účel. Návštevník webovej stránky nemusí dať ani súhlas na cookies ani na marketing a ani sa registrovať za účelom kúpy tovaru na internete. Poskytnutie osobných údajov je na konkrétnej dotknutej osobe, ale musí samozrejme rátať s tým, že ak neposkytne svoje osobné údaje, nebudú jej niektoré služby poskytované.
Na to, aby mohol prevádzkovateľ prevádzkovať svoju činnosť na konkrétnom webe, potrebuje s niektorými osobnými údajmi pracovať. Ak napr. eshop chce zaslať produkt objednávateľovi, tak objednávateľ/návštevník webu mu nemôže odoprieť spracovanie osobného údaju v podobe mena a adresy, pretože by sa tým znemožnila činnosť tohto webu. To sú osobné údaje, ktoré prevádzkovateľ webu môže spracovávať bez súhlasu.
Platí potom, že tam kde nie je súhlas daný, nie je možné súhlas ani odvolať, resp. eliminovať spracovanie osobných údajov.
Ak by išlo o osobné údaje, ktoré nie je možné inak spracovávať, len na základe súhlasu návštevníka webu, ak bude chcieť prevádzkovateľ webu viac informácií o záujmoch, aktivitách, o veku návštevníka..., môže návštevník určiť, ktoré osobné údaje môže prevádzkovateľ webu po ňom chcieť a ktoré nie.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím